17 квітня 2020р. Група 4-А с/с "Медсестринство в хірургії" Практика Тема № 14 "Догляд за хворими з захворюваннями артерій кінцівок."


Викладач  Гладкий О.А.
 Предмет "Медсестринство в хірургії"
Дата 17 квітня 2020р.

Тема 14 "Догляд за хворими з захворюваннями артерій кінцівок."  

Група 4-А с/с

Практичне заняття
Практичні навички:
¾    накладання еластичною бинта на нижні кінцівки;
¾    догляд за хворими;
¾    виявлення пульсації на артеріях нижніх кінцівок;
¾    накладання бинтової пов’язки на куксу;
¾    підготовка хворого до УЗД судин кінцівок;
¾    диференціальна діагностика сухої та вологої гангрени.

Облітеруючий ендартеріїт, облітеруючий артеріосклероз, причини, клінічні ознаки, діагностика і лікування.

Проведення спеціальних проб для виявлення захворювань артерій і вен нижніх кінцівок. З’ясування методів консервативною й оперативного лікування.
 Участь у проведенні спеціальних методів дослідження тематичних хворих.
 Догляд за хворими після операцій на судинах, накладання еластичного бинта.
Участь медичної сестри в перев’язуваннях хворих з гангренами, у випадку облітеруючого захворювання судин.
Розлади кровообігу, які спричинюють некроз, можуть бути зумовлені такими причинами:
-      декомпенсація серцевої діяльності;
-      тривалий спазм або облітерація судини;
-      здавлення або поранення судини;
-      тромбоз магістральної судини.
Окрім цього причиною порушення кровообігу можуть бути: анемія, авітаміноз, холод, голод, порушення обміну речовин, інтоксикація на тлі хронічної або гострої інфекції тощо.
Усі чинники, що спричинюють утворення некрозу, можна розділити на зов­нішні — екзогенні — і внутрішні — ендогенні. Наприклад.
Зовнішні: гостра травма, тривале стиснення джгутом, здавлення петлі кишки, дія хімічних і фізичних чинників.
Внутрішні: тромбоз або тромбоемболія судини, порушення іннервації (травми спинного мозку — пролежні).
Різновид некрозу — гангрена. Гангреною називається некроз, який настав у результаті порушення прохідності крупних судин. Гангрена буває сухою і воло­гою.
Суха гангрена розвивається, якщо просвіт судини (артеріальної) стає непро­хідним поступово, повільно — за умови відсутності інфікування тканини. Пос­тупово тканини ущільнюються, висушуються, зморщуються— «муміфікуються». З’являється темно-коричневе забарвлення, аж до чорного, яке виникає внаслідок розкладу гемоглобіну. Довкола некрозу утворюється чітка демаркаційна лінія вал), що відмежовує ділянку ураження від здорових тканин. Загальний стан хво­рого не змінюється, оскільки токсинів усмоктується мало. Невеликі ділянки сухої гангрени можуть відторгатися самі з подальшим загоєнням.
Якщо ж приєднується мікробна флора, то процес перебігає по-іншому — утво­рюється волога гангрена. Однак в огрядних людей за наявності інфекції волога ган­грена може утворюватись і одразу; це може бути також у хворих на цукровий діабет, при варикозному розширенні вен (порушений відтік крові, тканини пастозні).
Щоб волога гангрена розвинулась одразу, необхідні швидке закриття судини, розлад венозного відтоку і приєднання інфекції. При цьому чіткого демаркаційно­го валу немає, шкірні покриви сіруваті, синюшні, утворюються пухирі з кров’яним (геморагічним) вмістом і смердючим запахом. Тканини не встигають висихати, оскільки кровообіг порушився, раптово розвивається гнильна інфекція, продукти розпаду всмоктуються, наростає інтоксикація, загальний стан хворих погіршуєть­ся, розвивається сепсис. Спостерігаються сильний біль в ураженій ділянці, висока температура тіла, сухий язик, низький АТ, м’який пульс, млявість.
Лікування сухих некрозів
Місцеве: профілактика розвитку інфекції і висушування тканин. Шкіру довко­ла некрозу обробляють антисептиками і накладають пов’язку з етиловим спиртом, борною кислотою або хлоргексидином. Після утворення чіткої демаркаційної лінії (зазвичай через 2—3 тижні) проводять некректомію в межах здорових тканин.
Загальне: для запобігання інфекційним ускладненням проводять курс анти- біотикотерапії, а також комплекс заходів, спрямованих на поліпшення кровообігу в ураженому органі.
Лікування вологих некрозів
Місцеве: на ранній стадії вживають всіх можливих заходів для того, щоб пе­ревести вологий некроз у сухий. Для цього промивають рани антисептиками (пе- роксид водню), розтинають кишені, набряки, накладають дренувальні пов’язки з розчинами антисептиків з обов’язковою іммобілізацією ураженої кінцівки.
Загальне: потужна антибактеріальна та дезінтоксикацийна терапія.
Якщо протягом 1—2 діб результату немає, проводиться радикальне видален­ня некротизованої частини органа в межах здорової тканини (висока ампутація).

Хронічна артеріальна недостатність (ХАН) розвивається поступово через зву­ження (стенозувания) просвіту артерій аж до повної їх закупорки (облітерації).. Причини її виникнення — хронічні захворювання судин: облітераційний ендарте­рит і облітераційний атеросклероз, які частіше уражують нижні кінцівки.
Облітеруючий ендартерит — захворювання, яке супроводжується повного обліте­рацією артеріальних судин нижніх кінцівок унаслідок спазму. Це одне з найбільш поширених захворювань. Хворіють переважно чоловіки (98 % усієї кількості хво­рих) у віці 20—ЗО років.
Етіологія
Психічні, емоційні навантаження, шкідливі звички, травми, систематичне переохолодження, ендокринні порушення з розвитком гіперфункції надниркових залоз, що спричинюють спазм судин.
Класифікація
1.     Повільно прогресуючий. Проміжки поліпшення стану тривають декіль­ка років.
2.     Швидко прогресуючий. Протягом короткого часу розвивається гангрена.
3.     Облітераційний тромбангит, коли поряд з облітераційним ендартеритом спос­терігається тромбофлебіт.
Клінічна картина
Хвороба перебігає нерівномірно, хвилеподібно, з періодичними загостреннями і ремісіями; почавшись, вона невпинно прогресує.
Виділяють такі стадії хвороби:
1.     Спастична.
2.     Тромботична.
3.     Некротична.
4.     Гангренозна.
На І стадії хворі скаржаться на відчуття холоду в пальцях стопи, підвищену стомлюваність ніг при тривалій ходьбі (більше 1000 м), відчуття повзання мура­шок (парестезії), мерзлякуватість, судоми в м’язах, серцебиття, пітливість. Хвора кінцівка на дотик холодніша за здорову. Пульс на артеріях стоп на цій стадії ос­лаблений або не визначається. З’являється характерний симптом захворювання — переміжна кульгавість. Спостерігаються сильний біль у литкових м’язах і трофічні розлади м’язів гомілки. Спеціальні методи дослідження — осцилографія, реова- зографія, сфігмометрія — свідчать про зниження основних показників на ЗО %.
На II стадії спазм судин стає тривалішим, переміжна кульгавість турбує часті­ше, обмежуючи активність хворого. До функціональних розладів кровообігу приєд­нуються органічні ураження судин. З’являється постійний свердлячий біль, який посилюється в горизонтальному положенні. У міру прогресування хвороби біль з пальців поширюється на стопу і нижню третину гомілки і стає нестерпним. Хворі не сплять ні вдень, ні вночі. Ходити їм дуже важко. При огляді спостерігаються виражена атрофія м’язів, блідість шкірних покривів, ціаноз пальців стоп, марму-ровість, синьо-червоний колір стопи. Шкіра на стопі стоншується, злущується, нігті деформуються. Виражена температурна асиметрія (до 5—7 °С). Розвивається про­гресуюче виснаження на тлі болю і безсоння.
III    і IV стадії характеризуються появою набряку пальців, стопи, порушенням живлення м’яких тканин, некрозом дистальних відділів кінцівки (гангрена), пеку­чим болем у нижніх кінцівках. Обстеження спеціальними методами свідчить про виражене порушення кровопостачання (до 80—90 %).
Лікування
І.    Консервативне
1.     Судинорозширювальні засоби — ксантинолу нікотинат, галідор.
2.     Спазмолітики — папаверин, но-шпа, андекалін.
3.     Засоби мікроциркуляторної дії — трентал, пентоксифілін.
4.     Холінолітики — циклозил.
5.     Антикоагулянти — гепарин, фенілін.
6.     Тромболітичні препарати — фібринолізин, тромболізин, стрептокіназа.
7.     Гангліоблокувальні засоби — бензогексоній, мідокалм, димекалін.
8.     Десенсибілізувальні засоби — димедрол, супрастин, тавегіл.
9.     Препарати, які поліпшують реологічні властивості крові, — нікотинова, аце­тилсаліцилова кислоти, реополіглюкін, поліглюкін.
10.   Гормональні препарати — кортизону ацетат, преднізолон, ретаболіл.
11.   Внутрішньоартеріальне уведення лікарських речовин.
12.   Оксигенобаротерапія.
13.   Ультрафіолетове і внутрішньосудинне лазерне опромінення крові.
II. Оперативне
Якщо консервативні методи виявляються неефективними, застосовують опе­ративне лікування — поперекову і грудну симпатектомію. У разі розвитку гангре­ни кінцівку ампутують.
Захворювання уражує осіб після 40 років, частіше — чоловіків. Атеросклерозний процес розвивається спочатку у великих (магістральних) судинах, поступово поши­рюючись на інші артерії, і супроводжується утворенням атеросклерозної бляшки. Етіологія
Захворювання виникає на фоні високої концентрації ліпідів у крові, куріння, артеріальної гіпертензії, емоційних навантажень, спадковості, цукрового діабету, ожиріння.
Класифікація
Облітераційний атеросклероз класифікують за стадіями порушення крово­обігу.
I   стадія — спостерігаються мерзлякуватість, втомлюваність, оніміння в дис­тальних відділах кінцівки, біль при фізичному навантаженні.
II   стадія — ішемія напруги. Характерна поява переміжної кульгавості. Цю стадію поділяють на:
      НА — без болю хворий долає дистанцію 300 м і більше;
      ІІБ — поява болю при ходьбі менше 200 м.
III     стадія — поява болю у кінцівці у спокої.
IV     стадія — з’являються набряк, гіперемія, трофічні виразки, некрози.
Клінічна картина
Хворі скаржаться на відчуття холоду, оніміння в пальцях стопи, стомлюваність ніг при ходьбі і біль, через який вони вимушені зупинятись, — симптом переміж­ної кульгавості. З’являється постійний біль у дистальних відділах нижніх кінцівок, який зазвичай посилюється вночі. Результатом стають безсоння, повна відсутність апетиту, зміни психіки, а інколи розвиваються психози. Шкіра гомілки і стопи блі­да, суха настільки, що нагадує пергамент, спостерігаються деформація і потемнін­ня нігтів, гіперкератоз, атрофія м’язів, випадіння волосся. На пізній стадії ішемії з’являються набряки в дистальних відділах, тріщини і болючі виразки з блідо-сі­рим нальотом на стопі і пальцях. Захворювання закінчується гангреною пальців і стопи і супроводжується різко вираженим больовим синдромом.
Лікування
І.     Консервативне.
1.      Спазмолітики — папаверин, но-шпа, компламін.
2.      Препарати, які поліпшують обмінні процеси в тканинах, — актовегін, солкосе- рил.
3.      Препарати, які поліпшують мікроциркуляцію, — трентал, продектин, пенток- сифілін, ксантинолу нікотинат, нікотинова кислота.
4.      Внутрішньоартеріальне уведення лікарських речовин — судинорозширюваль­ні засоби, антибіотики, антикоагулянти.
5.      Фізіотерапевтичні процедури — гіпербарична оксигенація, струми Бернара. Рекомендується санаторно-курортне лікування.
II. Оперативне.
Проводяться реконструктивні операції при ішемії II, III, IV ступеня:
а)    ендартеректомія — видалення ураженої частини артерії;
б)    обхідне шунтування — відновлення кровотоку за допомогою судинного проте­за в обхід оклюзійної ділянки;
в)    тромбоектомія — резекція тромбованої ділянки з пластикою аутовеною; проте­зування судини.
Це ангіотрофоневроз, супроводжуваний різко вираженими мікроциркуляторними розладами дрібних кінцевих артерій і артеріол. Починається непомітно. Жінки страждають у 5 разів частіше за чоловіків.
Основними причинами розвитку хвороби є хронічна травматизація пальців, тяжкі емоційні стреси, тривалі переохолодження, ендокринні порушення. В основі захворювання лежать порушення судинної іннервації.
Клінічна картина
Перебіг захворювання поділяють на три стадії.
І  стадія — ангіоспастична — характеризується спазмом судин пальців рук або ніг (І—III пальці). У приблизно 40 % хворих спостерігається одночасне ураження пальців кистей і стоп. Пальці стають блідими, холодними на дотик, з’являється відчуття оніміння, що переходить у біль. Під впливом вазоактивних речовин роз­криваються капіляри і тканини починають споживати кисень з капілярної крові, набуваючи ціанотичного характеру. Через декілька хвилин спазм змінюється роз­ширенням судин і пальці стають яскраво-червоними, тепліють, потім у них відчу­вається сильний жар і різкий біль, а також з’являється набряклість у ділянці між- фалангових суглобів. При відновленні тонусу забарвлення пальців повертається до звичайного, зникає біль.
II  стадія — ангіопаралітична — кисть і пальці набувають синюватого забарв­лення, напади збліднення повторюються рідко. Набряклість і пастозність пальців стають постійними.
III  стадія — трофопаралітична — на пальцях утворюються осередки некрозу, захоплюючи м’які тканини І—II кінцевих фаланг. Після відторгнення некротич­них ділянок залишаються виразки, які повільно гояться, утворюючи болючі рубці, спаяні з кісткою.
Лікування
Медикаментозне, таке саме, що застосовується при інших облітераційних за­хворюваннях судин. За необхідності проводиться грудна симпатектомія, при не­кротичних ураженнях фаланг пальців — некректомія.


Домашне завдання:

1.     Основний симптом гострої артеріальної недостатності:
а)   ослаблення периферійної пульсації;
б)   відчутна периферійна пульсація;
в)   різкий біль;
г)   тупий біль.
2.     Хірургічний метод лікування облітераційного ендартериту:
а)   симпатектомія;
б)   флебектомія;
в)   аутопластика;
г)   ПХО.
3.     Показання до склерозивної терапії:
а)   облітераційний ендартерит;
б)   варикозна хвороба;
в)   слоновість;
г)   трофічна виразка.
4.     Причина виникнення нейротрофічної виразки:
а)   цукровий діабет;
б)   варикозна хвороба;
в)   облітераційний атеросклероз;
г)   ушкодження спинного мозку.
5.     Причина виникнення пролежня — це порушення:
а)   артеріальної прохідності;
б)   венозного відтоку;
в)   мікроциркуляції;
г)   лімфообігу.
6.     Показання до ампутації кінцівки:
а)   сухий некроз;
б)   вологий некроз;
в)   обширна венозна виразка;
г)   атеросклерозна виразка.
7.     Симптоми облітераційного ендартериту:
а)   гіпертрофія м’язів;
б)   гіпотрофія м’язів;
в)   мерзлякуватість стоп;
г)   пігментація шкіри;
д)   переміжна кульгавість.
8.     Препарати для лікування хронічної артеріальної недостатності:
а)   дезагреганти;
б)   антибіотики;
в)   ангіопротектори;
г)   спазмолітики;
д)   кортикостероїди.
9.     Причини трофічних виразок:
а)   цукровий діабет;
б)   ушкодження магістральної судини;
в)   тромбоз стегнової вени;
г)   облітераційний атеросклероз;
д)   варикозна хвороба.
Симптоми порушення лімфообігу:
а)   гіперемія шкіри;
б)   блідість шкіри;
в)   виражений ціаноз шкіри;
г)    щільний набряк;
д)   м’який набряк.
10.    Симптоми вологого некрозу:
а)   демаркаційна лінія;
б)   збільшення об’єму;
в)   зменшення об’єму;
г)    виражена інтоксикація;
д)   відсутність інтоксикації.
11.    Профілактика тромбозу глибоких вен після флебектомії:
а)   бинтування кінцівки;
б)   тривалий постільний режим;
в)   рання активізація;
г)    антибіотикотерапія;
д)   введення спазмолітиків.
12.    Способи закриття дефекту атеросклерозних трофічних виразок:
а)   аутодермопластика;
б)   накладення вторинних швів;
в)   ПХО;
г)    вирізання виразки;
д)   оклюзійна терапія.
13.    Висушування загиблих тканин із зменшенням об’єму ....
14.    Загибель тканин через припинення кровопостачання — ... некроз.
15.    Оклюзійна терапія використовується для лікування ... трофічних виразок.
16.    Видалення варикозно розширених вен ....
17.    Характерний колір тканини при гангрені... або ....
УСТАНОВІТЬ ВІДПОВІДНІСТЬ (кожна відповідь може використовуватись один раз, декілька разів або жодного разу)
18.    Види иркуляторної недостатності: Симптоми:
1)    артеріальна недостатність;         а) різкий біль;
2)    венозна недостатність.               б) тупий біль;
в)   мармуровість шкіри;
г)   синюшність;
д)   виражена пульсація периферійних артерій;
е)   відсутність пульсу на периферійних артеріях.
19. Група  препаратів                               Назва:
а)   гепарин;
б)   аспірин;
в)   агапурин;
г)   трентал;
д)   курантил.
20. Захворювання:                           Лікування:
1) облітераційний атеросклероз;     
 2)варикозна хвороба.                        а) антикоагулянти;
                                                     б) дезагреганти;
в)   спазмолітики;
г)   антигіпертензивні препарати;
д)   симпатектомія;
   е)  флебектомія.


Вирішіть задачі.


334. 27-річний пацієнт звернувся на ФАП зі скаргами на похолодання стоп, біль в литкових м'язах при ходьбі. Вважає себе хворим на протязі 3 років, перші симптоми захворювання з'явилися під час роботи на Крайній Півночі. При обстеженні: шкіра стоп бліда, холодна. Пульсація на артеріях стоп відсутня, на підколінних і стегнових артеріях виразна. Попередній діагноз? План обстеження і лікування?
336. Фельдшер ФАПу викликаний додому до 40-річного пацієнта, який скаржиться на сильний біль в правій ступні, від якого не спить вже 2 ночі. З анамнезу з’ясовано, що на протязі 12 років, після перенесеного відмороження нижніх кінцівок, відчуває зяб кість стоп, біль в литкових м’язах після того, як пройде 150-200 метрів. Курить з 14 років, за день викурює пачку сигарет. При обстеженні: шкіра на стопах бліда, холодна. В дистальній третині правої стопи шкіра чорного кольору, тканини сухі, щільні. Визначається облисіння гомілок. На артеріях стоп пульсація відсутня, на підколінній і стегновій – виразна. Попередній діагноз? Дії фельдшера? План лікування?
337. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на виклик. 58-річний пацієнт пред’являє скарги на сильний біль в правій нижній кінцівці, який з’явився раптово, близько години тому. При обстеженні: ліва нижня кінцівка значно збільшена в обсязі, набрякла. Шкіра цианотична, холодна, визначається набряк мошонки. Пальпація гомілки і стегна болісна. Загальний стан важкий, визначаються явища інтоксикації.  Попередній діагноз? Дії фельдшера? План лікування?
338. До фельдшера ФАпу звернувся 60-річний пацієнт зі скаргами на похолодання стоп, відчуття покалування, повзання мурашок, біль в литкових м’язах, який виникає при ходьбі і зникає після зупинки. При обстеженні: шкіра стоп бліда, холодна. Пульсація на артеріях стоп і підколінній артерії відсутня, на стегновій знижена. Попередній діагноз? План обстеження і лікування?
339. У 47-річної жінки, що хворіє мітральною вадою серця та мерехтливою аритмією, зненацька виник сильний біль і лівій гомілці і ступні. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на виклик. При обстеженні: пацієнтка стогне від болю. Ступня і нижня третина лівої гомілки холодна, шкіра бліда, з цианотичними плямами. Пальпація литкового м’язу викликає сильний біль. Рухи в гомілкостопному суглобі відсутні. Больова чутливість на стопі відсутня, тактильна знижена. Пульсація на артеріях стоп відсутня, на підколінній ослаблена, на стегновій виразна. Попередній діагноз? Дії фельдшера? План обстеження і лікування?
340. На наступну добу після ускладнених пологів, що закінчилися народженням живої дитини, жінка відчула розпираючий біль в правій нижній кінцівці. При обстеженні: праві гомілка та стегно значно збільшені в обсязі, шкіра цианотична, холодна, визначається набряк, біль при пальпації. Пальпація правої пахвинно-клубової ділянки викликає біль. Ваш діагноз? План лікування?

342. Ви – фельдшер „Швидкої допомоги”, прибули на виклик. 65-річний пацієнт пред’являє скарги на сильний біль в правій нижній кінцівці, який раптово з’явився біля години тому. При обстеженні: шкіра правої гомілки до верхньої третини бліда, з мармуровим малюнком, холодна. Больова чутливість значно знижена. Пульсація на артеріях стоп і підколінній відсутня, на стегновій ослаблена. Попередній діагноз? Дії фельдшера? План лікування?



Вирішіть тести В

1. У травмпункт доставлено потерпілого, якому діагностували відкритий перелом гомілки лівої ноги. Для накладання якої гіпсової пов'язки медична сестра буде готувати оснащення?
A          Гонітна
B          Вікончаста 
C          Кокситна 
D         Торако-брахіальна 
E          Чобіток 

2. Медсестра проводить медсестринське обстеження пацієнта 67 років з відмороженням правої ступні. Виберіть, який із симптомів є характерним тільки для дореактивного періоду?
A          Підвищення температури шкіри 
B          Біль 
C          Порушення функції 
D         Набряк тканин 
E          Втрата чутливості

3. Ви медична сестра, вам  необхідно перелити хворому еритроцитарну масу Назвіть ускладнення яке може виникнути у хворого, якщо ви будете швидко проводити гемотрансфузію.  
A          Повітряна емболія 
B          Гостре розширення серця
C          Гемотрансфузійний шок 
D         Анафілактичний шок 
E          Цитратний шок 
           
4. Профілактика тромбоемболії в післяопераційному періоді: 
A          Напівспиртові компреси на гомілки 
B          Гігієнічна ванна 
C          Тривалий ліжковий режим 
D         Активне ведення післяопераційного періоду
E          Нормалізація водносольового балансу 

5. Блювотні маси у вигляді “кавової гущі” характерні для: 
A          Отруєння свинцем
B          Ректальної кровотечі 
C          Легеневої кровотечі 
D         Печінкової коми 
E          Шлункової кровотечі  

6. Вкажіть площу опіку нижньої кінцівки за правилом “дев`ятки”
A          1%. 
B          9%. 
C          18%.  
D         27%. 
E          36%. 

7. Пацієнт 43 р. скаржиться  на  біль у ділянці правого плеча, втрату працездатності, підвищення температури тіла до 38оС. Вважає себе хворим протягом останніх 4 діб. 0б”єктивно: у верхній третині плеча на внутрішній поверхні спостерігається набряк, шкіра червоного кольору,  у центрі -  щільний, різко болючий інфільтрат з великою кількістю гнійних утворень. Вкажіть захворювання, для якого характерні дані ознаки: 
A          Лімфаденіт
B          Фурункул 
C          Абсцес 
D         Флегмона 
E          Карбункул 

8. Джгут, накладений для тимчасової зупинки артеріальної кровотечі, не повинен знаходитись на кінцівці взимку більше 
A 0,5 год; 
B          1 год; 
C          2 год; 
D         2,5 год; 
E          3 год. 

9. У потерпілого під час їжі раптово виник сильний кашель, задуха, втрата свідомості. Пульсація на сонних артеріях послаблена, самостійне дихання відсутнє. Що слід медсестрі виконати негайно у потерпілого?
A          Прекардіальний удар
B          Прийом Геймліха 
C          Непрямий масаж серця 
D         Штучну вентиляцію легенів 
E          Прямий масаж серця 
           
10. Пацієнт, після тяжкої черепно-мозкової травми, знаходиться у коматозному стані, дихає через трахеостому. Чергова медична сестра помітила, що дихання у нього стало частішим, з’явився ціаноз шкіри. Визначте наявну проблему пацієнта: 
A          Ларингоспазм
B          Западання язика 
C          Набряк легень 
D         Обтурація трахеостомічної трубки   
E          Спонтанне дихання 
           
11. У потерпілого внаслідок дорожньо-транспортної пригоди  ви виявили відсутність дихання, пульса на сонній артерії, широкі зіниці. Що в першу чергу треба зробити?
A          Дати вдихнути нашатирного спирту 
B          Розпочати серцево-легеневу реанімацію
C          Викликати "швидку допомогу"
D         Викликати мілицію 
E          Ввести хлористий кальцій 

12. При переливанні одногрупної, резус-сумісної крові у хворого з”явились скарги на біль у поперековій ділянці, важкість при диханні, серцебиття, біль за грудиною. Ваші дії. 
A          Припинити переливання крові, дати таблетку валідолу під язик
B          Припинити переливання крові, ввести 50% 2 мл анальгіну
C          Припинити переливання крові, викликати лікаря          
D         Припинити переливання крові, спостерігати за хворим                   
E          Заспокоїти хворого і продовжити переливання крові 

13. Дві хвилини тому електрик отримав удар електричним струмом. Хворий непритомний, пульс над сонною артерією не визначається, зіниці розширені, не реагують на світло. Ваші дії:
A          Розпочати непрямий масаж серця 
B          Дати понюхати ватку, змочену нашатирним спиртом 
C          Негайно розпочати серцево – легеневу реанімацію
D         Ввести в/в 1% розчин адреналіну  
E          Чекати на прибуття реанімаційної бригади

14. Робітник підприємства одержав електротравму, тримає дріт в руці. Що в першу чергу повинна зробити медична сестра:
A          Звільнити потерпілого від джерела електроструму
B          Ввести знеболюючі препарати 
C          Провести штучну вентиляцію легенів 
D         Провести закритий масаж серця 
E          Викликати бригаду швидкої медичної допомоги 
E          Провести транспортну іммобілізацію підручними засобами 

15. На травмпункт доставлений чоловік 28 років. Сам сказати нічого не може, рот широко відкритий, нижня щелепа висунута вперед. Відмічається слинотеча. Травму отримав під час бійки. Який найбільш вірогідний діагноз?
A          Перелом верхньої щелепи.  
B          Перелом нижньої щелепи. 
C          Вивих нижньої щелепи. 
D         Остеомієлїт нижньої щелепи. 
E          Остеома нижньої щелепи. 
16. У потерпілого  виявлено рану середньої третини  правої гомілки, в глибині якої видно уламки кісток. Значна артеріальна кровотеча.Що потрібно виконати в першу чергу при наданні першої допомоги потерпілому?
A          Тимчасове спинення кровотечі. 
B          Асептична пов’язка 
C          Боротьба з шоком 
D         Транспортна іммобілізація 
E          Рентгенологічне обстеження 
             
 17. Пацієнт 50 років через 6 годин після операції з приводу гострого апендициту поскаржився на неможливість помочитись,незважаючи на виражені позови до сечовипускання та відчуття переповнення сечового міхура. Медсестра діагностувала гостру затримку сечі. Вкажіть першочергові дії медсестри при наданні допомоги?
A          Катетеризація металевим катетером.  
B          Катетеризація гумовим катетером. 
C          Пропонують послухати шум проточної води. 
D         Надлобкова пункція сечового міхура. 
E          Введення сечогінних засобів. 
           
18. Симптом Щьоткіна-Блюмберга характерний для: 
A          гіпоспадії
B          пневмотораксу 
C          кріптоорхізму 
D         перитоніту 
E          варікоцеле 
           
19. Яка незалежна дія  медичної сестри при наявності рани? 
A          Обколювання рани антибіотиками 
B          Первинна хірургічна обробка 
C          Накладання первинного шва 
D         Туалет рани
E          Накладання відстроченого шва 

20. Медична сестра готує хворого до гемотрансфузії. Вона взяла у нього кров з вени, відцентрифугувала її протягом 3-х хвилин, нанесла краплю плазми на білу тарілку, додала в 10 разів меншу краплю крові з флакону, похитала її 5 хв. Аглютинація не відбулася. Вкажіть, яку пробу провела медична сестра?
A          Визначила резус-належність крові реципієнта;  
B          Пробу на індивідуальну резус-сумісність; 
C          Пробу на індивідуальну сумісність; 
D         Визначила біологічну сумісність крові донора та реципієнта; 
E          Визначила групу крові донора. 
             
21. До Вас у медпункт звернувся хворий зі скаргами на біль у великому пальці лівої кисті. При огляді Ви побачили, що 1 палець значно збільшений, шкіра його гіперемована, виражена болючість при дотику. Вкажіть тактику медсестри у цьому випадку? 
A          Накласти мазь Вишневського.  
B          Направити хворого до фізіотерапевта; 
C          Провести ультрафіолетове опромінення; 
D         Провести антибіотикотерапію; 
E          Направити хворого до хірурга; 
           
22. До Вас у медпункт школи доставили хлопчика 15 років, який впав з перекладини і зламав гомілку. При огляді Ви виявили закритий перелом обох кісток лівої гомілки. З чого Ви почнете надання допомоги? 
A          Проведете репозицію відламків;  
B          Накладете шину Крамера; 
C          Накладете шину Дітеріхса; 
D         Введете знеболювальне; 
E          Накладете тугу пов’язку. 
             
23. До Вас звернувся чоловік зі скаргами на наявність виразки у лівій скроневій ділянці. Виразка виникла 3 місяці тому. Хворий сам лікувався маззю, однак виразка продовжувала збільшуватися. Яку пораду Ви надасте хворому? 
A          Звернутися до онколога; 
B          Звернутися до терапевта; 
C          Звернутися до дерматолога; 
D         Змінити мазь; 
E          Застосувати розчин діамантового зеленого. 

24. При ушкодженні порожнистих органів черевної порожнини відсутня печінкова тупість, а при рентгенологічному дослідженні визначається ознака:
A          Чашки Клойбера 
B          Повітря під куполом діафрагми
C          Роздуті петлі кишечника 
D         Горизонтальні рівні рідини 
E          Гаустрація кишечника 
           
25. Для якого захворювання характерні симптоми Щоткіна-Блюмберга, Ровзінга, Роздольського, Воскресенського, Бартоньє-Міхельсона:  
A          Панкреатиту
B          Холециститу
C          Кишкової непрохідності
D         Апендициту
E          Пієлонефриту
           
26. Медична сестра готує набір для трахеостомії. Який спеціальний інструментарій необхідно підготувати для трахеостомії? 
A          голка Дешана, корнцанг, скальпель
B          затискач Микулича, цапки, ножиці 
C          однозубний гачок, ранорозширювач Труссо, трахеостомічні канюлі  
D         затискач типу  “москіт”, тупі гачки Фарабефа, пінцети 
E          троакар, пінцети, затискач Кохера 
           
27. Для доброякісних пухлин характерною ознакою є: 
A          наявність атипових клітин 
B          наявність метастазів 
C          наявність капсули
D         ракова кахексія 
E          швидкий інфільтративний ріст 
           
28. У хворого 40 років, на виразкову хворобу шлунку, після фізичного навантаження раптово з’явився “кинджальний” біль у верхніх відділах живота.  Живіт дошкоподібний, притуплення перкуторного звуку у бокових фланках живота, швидке погіршення загального стану, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга. Яке ускладнення виразкової хвороби шлунку найбільш вірогідне?
A          перфорація
B          шлункова кровотеча     
C          гастрит
D         евентерація   
E          пенетрація   
           
29. Через 5 діб після ін’єкції розчину камфори на сідниці у хворої утворився різко болючий інфільтрат, з гіперемією шкіри над ним, місцевим підвищенням температури. При пальпації – в центрі інфільтрату відмічається розм’якшення та флуктуація. Температура тіла 37,8оС. Відображена картина дозволяє запідозрити:   
A          фурункул
B          бешиху 
C          флегмону 
D         карбункул   
E          післяін'єкційний абсцес   

30. В приймальне відділення доставлений хворий, який годину тому отримав травму правого плечового суглоба. При огляді правий плечовий суглоб деформований, відмічається суглобова западина, рухи в суглобі різко обмежені, болючі, носять пружинячий характер. При пальпації головка плечової кістки знаходиться в підпахвинній ямці. Назвіть попередній діагноз?   
A          перелом ключиці               
B          перелом правої плечової кістки 
C          розрив м’язів правого плеча           
D         вивих правого плеча
E          розрив зв'язок  плечового суглобу     

31. За допомогою чого проводять активно - пасивну профілактику правця за наявності ран?
A          ППС 3000 МО  
B          ППС 1:100 МО + 0,5 мл ПА
C          ПА 1,0 мл
D         ППС 3000 МО + 1 мл ПА
E          ПА – 0,5 мл. 
           
32. Хто несе відповідальність за визначення групи крові? 
A          Лікар 
B          Той, хто визначає 
C          Чергова медсестра 
D         Старша медсестра відділення 
E          Черговий фельдшер 

33. У постраждалого С., 23 років відкритий пневмоторакс. При наданні першої допомоги слід накласти пов’язку:  
A          Вельпо
B          Хрестоподібну 
C          Спіралеподібну 
D         Окклюзійну   
E          Дезо 

34. Пацієнт П., 79 років, скаржиться на часте, болюче і утруднене сечовипускання. Лікар провів пальцеве дослідження передміхурової залози та виявив її збільшення. При дослідженні сечового міхура кількість залишкової сечі досягає 500 мл.  Яка потенційна  проблема може виникнути  у пацієнта?    
A          Цистит
B          Простатит
C          Гостра затримка сечі       
D         Кровотеча  
E          Уретрит  
             
35. Пацієнта  П, 50 років доставлено швидкою допомогою до лікарні зі  скаргами на біль у животі, блювання після вживання алкоголю. При обстеженні виявлено високий показник діастази в  аналізі сечі. Про яке захворювання свідчать  ці дані?  
A          Гострий панкреатит  
B          Жовчокам'яна хвороба
C          Гострий холецистит 
D         Гострий апендицит 
E          Проривна виразка шлунку 

36. Найбільш характерний симптом здавлювання мозку при внутрішньо- мозковій кровотечі: 
A          Втрата свідомості 
B          Ретроградна амнезія 
C          Розлад дихання 
D         “Світлий проміжок”
E          Деформація черепа 

37. При якому виді змертвінь присутня демаркаційна лінія? 
A          Суха гангрена
B          Волога гангрена 
C          Нориця 
D         Виразка 
E          Інфаркт міокарда 
           
38. До травпункту звернувся пацієнт Н. 25 років, який отримав травму правої гомілки. Які абсолютні клінічні ознаки при об’єктивному обстеженні будуть вказувати на перелом гомілки?
A          Наявність гематоми. 
B          Біль в ділянці травми. 
C          Крепітація кісткових відламків. 
D         Набряк м’яких тканин в ділянці травми. 
E          Порушення функції кінцівки. 

39. В передопераційній на спеціальних підставках стоять два тази з 0,5% розчином нашатирного спирту. Який спосіб буде використаний для обробки рук перед операцією?
A          Спосіб Фюрбрінгера.  
B          Спосіб Альфельда. 
C          Спосіб Бруна.
D         Спосіб обробки рук  первомуром. 
E          Спосіб Спасокукоцького-Кочергіна. 
           
40. Чоловік звернувся до медичної сестри з розтягненням зв’язок гомілково-стопного суглоба. Яку пов’язку вона повинна накласти хворому при наданні невідкладної допомоги? 
A          Тугу спіральну
B          Черепашачу
C          Тугу хрестоподібну 
D         Тугу колову
E          Колосоподібну
           
41. Яка тактика медичної сестри у разі появи перших ознак гемотрансфузійного шоку: 
A          Вийти з вени, покликати лікаря
B          Перекрити систему, покликати лікаря 
C          Ввести хворому десенсибілізуючі препарати
D         Ввести протишокові препарати 
E          Ввести промедол 
           
42. При проведенні патронажу сімейна медична сестра запідозрила у пацієнта гострий апендицит. Які подальші дії медичної сестри?
A          Ввести знеболюючі
B          Поставити очисну клізму 
C          Динамічне спостереження вдома 
D         Забезпечити транспортуваня пацієнта в лікарню
E          Прикласти грілку

43. В хірургічному відділенні знаходиться пацієнт Х., 50 років, якому буде проведена апендектомія під загальним знеболенням. Які препарати повинна приготувати медична сестра для проведення премедикації? 
A          Супрастін, новокаїн, аміназин  
B          Дімедрол, кордіамін, баралгін  
C          Дімедрол, атропін, промедол
D         Фентаніл, клофелін, аміназин  
E          Натрію оксибутірат, дроперідол, тавегіл  
           
44. Пацієнт 33 р., поступив в хірургічне відділення зі скаргами на наявність рани та розпираючий біль в лівій гомілці. Об-но: Шкіра лівої гомілки бліда, наявні багрово - синюшні плями. З рани виділяється повітря та вибухають м’язи, що мають вигляд вареного м’яза. Пальпаторно визначається крепітація та позитивний симптом лігатури. Який найбільш ймовірний діагноз у пацієнта: 
A          Газова гангрена 
B          Правець 
C          Бешиха 
D         Сибірка 
E          Гнійна рана 
           
45. Швидку допомогу викликали до жінки 24 р. що скаржиться на біль в лівій молочні залозі t до 40оC. Три тижні тому народила дитину, вигодовує груддю. Об’єктивно: ліва молочна залоза збільшена в об’ємі, гіперемійована. Пальпаторно визначається ущільнення та різка болючість у верхньо-зовнішньому квадранті. Який ймовірний діагноз у пацієнтки?
A          Гідраденіт
B          Пухлина молочної залози 
C          Гострий лактаційний мастит   
D         Фурункул  
E          Мастопатія  
46. Аглютинація спостерігається з цоліклоном анти-А, відсутня з цоліклоном анти-В. Яка група крові, що досліджується?
A          0 (І)   
B          А (ІІ)
C          В (ІІІ) 
D         АВ (ІV) 
E          Висновок зробити неможливо 

47. У потерпілого діагностовано струс мозку. Яка характерна ознака при цьому? 
A          Параорбітальні гематоми 
B          Кровотеча з вух
C          Короткочасна втрата свідомості 
D         Кровотеча з носа
E          Кровотеча  з вух та носа

48. У хворого раптово виникла загальна слабкість, блювота у вигляді кавової гущі, чорні випорожнення. До якого обстеження медсестра повинна підготувати даного хворого?
A          Езофагогастродуоденофіброскопії 
B          Рентгенографії шлунку  
C          Зондування шлунку 
D         Промивання шлунку 
E          Ректороманоскопії 

49. При огляді постраждалого з колотою раною грудної клітки виявлено, що під час дихання повітря заходить зі свистом у плевральну порожнину і не виходить з неї. Яке ускладнення може запідозрити медсестра у хворого?
A          Закритий пневмоторакс  
B          Відкритий пневмоторакс 
C          Клапанний пневмоторакс 
D         Поранення легень 
E          Перелом ребер 

50. При перев’язці у похилої жінки почалася  кровотеча із виразки гомілки, кров темного кольору, витікає рівномірним струменем. Незалежне втручання медичної сестри до приходу лікаря:
A          Туга тампонада рани
B          Давляча пов’язка
C          Накладання затискача на судину 
D         Накладання судинного шва
E          Накладання джгута 
           
51. До вас звернувся знайомий зі скаргами на набряк лівої гомілки, почервоніння шкіри з чіткими фестончатими краями, місцями з пухирями різної величини. Яка ваша тактика? 
A          Розрізати пухирі 
B          Спостерігати 
C          Направити до хірурга
D         Накласти пов’язку 
E          Накласти компрес 
           
52. Медсестра  перед кожним переливанням крові  виконує проби на сумісність крові реципієнта  та донора.  Що з переліченого вона готує для їх проведення?
A          Кров реципієнта та сироватку донора. 
B          Кров реципієнта та кров донора. 
C          Сироватку реципієнта та сироватку  донора 
D         Сироватку реципієнта та кров донора.
E          Стандартну сироватку та кров донора. 
           
53. У пацієнта термічний опік пальців обох кистей. Яку пов’язку необхідно  накласти?
A          Восьмиподібну
B          Зворотню
C          Черепашачу, що сходиться 
D         Черепашачу, що розходиться 
E          Лицарську рукавичку
           
54. Через 5 годин після операції резекції шлунку у пацієнта К.  Ви помітили промокання пов’язки кров'ю.  Ваші незалежні втручання:
A          Покласти грілку на рану
B          Замінити пов’язку на нову 
C          Застосувати міхур з льодом та викликати лікаря.
D         Ввести внутрішньовенно кровоспинні препарати 
E          Накласти на рану гемостатичну губку 

55. Ви стали свідком аварії  та запідозрили у пацієнта перелом плеча.  Яке дослідження найбільш інформативне для встановлення діагнозу? 
A          Рентгенологічне
B          Ультразвукове 
C          Пальпація плечового суглобу 
D         Огляд плечового суглобу 
E          Перевірка активних рухів 

56. Вашу сусідку  покусав бездомний пес. При огляді: в ділянці правого передпліччя кілька ран з нерівними краями, незначна кровотеча. Які першочергові незалежні сестринські втручання? 
A          Провести туалет рани 
B          Накласти суху асептичну пов’язку 
C          Промити рани мильним розчином
D         Накласти пов’язку з фурациліном 
E          Виконати ПХО рани 

57. Для визначення резус-фактора  медична сестра повинна підготувати: 
A          Стандартні гемаглютинуючі сироватки
B          Цоліклон  анти-В 
C          Цоліклон  анти-А 
D         Універсальну антирезусну сироватку "Д"
E          Стандартні еритроцити 

58. Який спеціальний інструмент повинна приготувати медична сестра для венесекції? 
A          Скальпель
B          Ложечка Фолькмана 
C          Затискач Микулича 
D         Лігатурна голка Дешана 
E          Гачок Фарабефа 
           
59. Медсестринська діагностика перфоративної виразки шлунку базується на головних ознаках (тріада Мондора): 
A          Головний біль, запаморочення, загальна слабкість
B          Нудота, блювання, затримка стулу 
C          „Кинджальний” біль, „дошкоподібний” живіт, виразковий анамнез   
D         Кровотеча, зіяння країв рани, порушення функції 
E          Зниження АТ, тахікардія, втрата свідомості 
           
60. Яке захворювання може впливати на тривалість процесу загоювання післяопераційної рани і терміни зняття швів?
A          Гіпертонічна хвороба 
B          Хронічний бронхіт 
C          Ішемічна хвороба серця 
D         Цукровий діабет 
E          Виразкова хвороба шлунку і 12-палої кишки

О.М. Кіт та ін.  Медсестринство в хірургії.
Підручник у кого немає -  за цією адресою:.
htfps:intranet.tdmu.edu.ua/data/books/Kit sestry.pdf

Моя пошта  gladkiy.aleksandr55@gmail.com
Виникнуть питання – пишіть, телефонуйте. З 8.00 до 11.00 окрім вихідних.
З повагою Гладкий О.А.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

3-А с/с 08 Квітня 2020р. "М/с в хірургії" Тема 12 " Підготовка хворих до планових та ургентних операцій."

4 А с/с Крок