Група 4 А л/с Дата 28 березня 2022 року. Предмет: Невідкладні стани в хірургії. Тема: Невідкладні стани при ушкодженнях органів черевної порожнини.

 

Викладач Гладкий О.А.

Предмет: Невідкладні стани в хірургії.

Тема: Невідкладні стани при ушкодженнях органів черевної порожнини.

Група 4 А л/с

Дата 28 березня 2022 року.

 

Тема: Невідкладні стани при ушкодженнях органів черевної порожнини.

Наполегливою рекомендую!!! Перед читанням цього матеріалу уважно прочитайте(повторіть) тему по підручнику О.М. Кіт Хірургія. Травми органів черевної порожнини.

Я дам вам матеріал у стислому вигляді(як ми робили на заняттях). Без підручника вам буде важко зрозуміти та запам’ятати. Повірте.

Стислий екскурс.

Травми черевної порожнини поділяються на закриті(тупі) та відкриті.

Закриті(тупі) та відкриті можуть бути без пошкодження органів черевної порожнини та з пошкодженням органів черевної порожнини.

В свою чергу травми з пошкодженням органів черевної порожнини поділяються на травми з пошкодженням порожнистих органів та з пошкодженням паренхіматозних органів.

При пошкоджені органів черевної порожнини розвивається клініка перитоніту (гострий живіт)- біль, напруження м’язів, позитивні симптоми подразнення очеревини. При пошкоджені паренхіматозного органу приєднуються ознаки гострої крововтрати (блідість шкірних покривів, тахікардія, зниження АТ(індекс Альговера або шоковий індекс згадати що це), порушення свідомості, оліго-анурія, зниження гемоглобіну, кількості еритроцитів, ознаки наявності вільної рідини у черевній порожнині-зміна кордонів перкуторного звука при зміні положення тіла), симптом Куленкампфа(не генікологічний)- позитивний с-м Щоткіна-Блюмберга при м’якій черевній стінці.

Всі відкриті пошкодження передньої черевної стінки (на догоспітальному етапі) ми розцінюємо як проникаючі, а тупу травму живота як з пошкодженням внутрішніх органів.

 Висновок: Всі пацієнти з травмами органів черевної порожнини підлягають госпіталізації до хірургічного відділення.

ПМДТуалет рани, накладання асептичної пов’язки, холод на живіт, відновлення ОЦК(при підозрі на внутрішньочеревну кровотечу), госпіталізація до х/в.

 Заборонено!!! Вводити аналгетики, спазмолітики, використовувати тепло.

При евентерації(випадіння органів черевної порожнини)-можно вводити аналгетики. Заборонено вправляти евентеровані органи в черевну порожнину.

Необхідно навколо евентерованих органів покласти ватно-марльовий *бублик*, вкрити органи зволоженною серветкою та накласти пов’язку.

Домашнє завдання:

Скласти одну задачу з теми та дати розгорнуту відповідь на неї.

До слідуючого заняття повторити(вивчити):

Гострі і хронічні захворювання органів черевної порожнини.

 Підготовка хворих до операції.

 Набір інструментів для лапаротомії.

Свої роботи висилати на ел. пошту   gladkiy.aleksandr55@gmail.com 

З повагою ваш О.А.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

3-А с/с 08 Квітня 2020р. "М/с в хірургії" Тема 12 " Підготовка хворих до планових та ургентних операцій."

4 А с/с Крок

17 квітня 2020р. Група 4-А с/с "Медсестринство в хірургії" Практика Тема № 14 "Догляд за хворими з захворюваннями артерій кінцівок."